EKOBIMETODEN
Detta är upplagt
som en laboration med en liten mängd honung för att göra det så åskådligt
som möjligt.
Sammanställningen
är gjord av Torgny Berglund.
Definitioner
Startymp:
Härmed menas en liten
mängd kristalliserad honung som används för att få igång kristallisationen
vid beredning av den levande ympen. Det går bra med lite fjolårshonung och
den behöver heller inte vara finkorning. Beredningstiden för levande ymp
blir väsentligt kortare om man som startymp har tillgång till "levande ymp".
Levande ymp:
Härmed avses ymphonung
som genom optimal behandling innehåller en stor mängd kristallkärnor.
Dessa har under beredningen tillåtits växa till lämplig storlek för att
inte upplösas vid själva ympningen. Efter ympning av nyskördad honung
med "levande ymp" kristalliserar denna mycket finkorningt och ytterligare
omrörning behöver inte göras.

Försök
Beredning av levande
ymphonung:
1. Okristalliserad
honung c:a 200 ml blandas med 20 ml (10%) kristalliserad honung (startymp)
vid 20-25 grader C.
2. Blandningen kyles väl till 10 grader och den kalla honungen röres kraftigt
under 1 min och ställs åter in i kyl vid 10 grader.
3. Rörningen upprepas med 12 timmars uppehåll tills ymphonungen börjar
bli fast och krämig.
Den levande ympen är nu klar. Hållbarheten är dock begränsad och ympen
måste därför beredas så den kan användas de närmaste dagarna. Om man använder
rapshonung till ympberedningen är den som regel färdig redan efter 1 dygn.
Rallarroshonung med låg glukoshalt kan behöva röras under 1 vecka innan
är klar.
Ympning med levande
ymphonung:
4.Ett prov med nyskördad
(okristalliserad) honung c:a 200 ml tempereras till 25-27 grader.
5.Den färdiga levandeympen (10 grader) röres ut med lika mycket smält
eller nyslungad honung (max 20 grader) får att underlätta utblandningen.
6.C:a 12 ml (6%) av den utspädda ymphonungen hälles i provet UNDER SAMTIDIG
OMRÖRNING. Omrörningen fortsätter någon minut tills blandningen ser jämn
och slät ut.
Det väsentliga är att ymphonungen omedelbart utröres annars blir
denna förstörd.
Honungens lagring
och kristallisation:
7.Provet ställs nu
att kristallisera vid 5-15 grader.
Det är inte någon större brådska att kyla honungen men inom några dagar
bör den ha kylts ner. Vid högre temp än 15 grader blir honungen grovkornigare.
Vid lägre temp än 5 grader kristalliserar honungen väldigt långsamt. En
lämplig temp är 10-12 grader. Inom några dagar har honungen stelnat och
efter ytterligare någon vecka är den hård. Efter c:a 3 veckor när provet
kristalliserat färdigt är honungen mycket hård och finkorning.
Tappning på burk:
8.Ställ provet i
30 grader under 1 dygn.
9.Rör honungen så den blir jämn och flytande.
10.Häll över honungen i en ren burk och ställ den att kristallisera vid
5-10 grader under c:a 2 veckor.
Du har nu använt Ekobi-metoden i ett försök. Din honung har blivit finkornig,
mjuk och bredbar. Fastheten kan variera något mellan olika honungstyper.
Användning i full
skala:
Vid tillämpning av
metoden i full skala går det till på samma sätt. Man planerar och bereder
ymphonung i lagom tid före slungning och och sedan ympningen är utförd
kan man ta ledigt och behöver inte tänka på någon rörning. En kraftig
borrmaskin på c:a 300v/min är bra att använda vid ympberedningen och vid
själva ympningen. För att inte överbelasta motorn använder man en spiral
med liten diameter.
Det går åt 3% ymphonung.
Honung |
Ymp |
50 kg |
1,5 kg |
100 kg |
3 kg |
500 kg |
15 kg |
1000 kg |
30 kg |
Lycka till!
Torgny Berlund
Här vill jag bara tillägga att det går utmärkt att direkttappa i burk om
man har lite honung och hinner med.
Det är bara att vänta några dagar innan man tappar upp på burk så honungen
hinner kristallisera lite och inte blir så hård i burken.
C:a 2 dagar rekomenderar dom som använder metoden här i mälardalen.
P-O
|