EKOBIMETODEN



Detta är upplagt som en laboration med en liten mängd honung för att göra det så åskådligt som möjligt.

Sammanställningen är gjord av Torgny Berglund.


Definitioner

Startymp:

Härmed menas en liten mängd kristalliserad honung som används för att få igång kristallisationen vid beredning av den levande ympen. Det går bra med lite fjolårshonung och den behöver heller inte vara finkorning. Beredningstiden för levande ymp blir väsentligt kortare om man som startymp har tillgång till "levande ymp".

Levande ymp:

Härmed avses ymphonung som genom optimal behandling innehåller en stor mängd kristallkärnor. Dessa har under beredningen tillåtits växa till lämplig storlek för att inte upplösas vid själva ympningen. Efter ympning av nyskördad honung med "levande ymp" kristalliserar denna mycket finkorningt och ytterligare omrörning behöver inte göras.

Försök

Beredning av levande ymphonung:

1. Okristalliserad honung c:a 200 ml blandas med 20 ml (10%) kristalliserad honung (startymp) vid 20-25 grader C.

2. Blandningen kyles väl till 10 grader och den kalla honungen röres kraftigt under 1 min och ställs åter in i kyl vid 10 grader.

3. Rörningen upprepas med 12 timmars uppehåll tills ymphonungen börjar bli fast och krämig.

Den levande ympen är nu klar. Hållbarheten är dock begränsad och ympen måste därför beredas så den kan användas de närmaste dagarna. Om man använder rapshonung till ympberedningen är den som regel färdig redan efter 1 dygn. Rallarroshonung med låg glukoshalt kan behöva röras under 1 vecka innan är klar.

Ympning med levande ymphonung:

4.Ett prov med nyskördad (okristalliserad) honung c:a 200 ml tempereras till 25-27 grader.

5.Den färdiga levandeympen (10 grader) röres ut med lika mycket smält eller nyslungad honung (max 20 grader) får att underlätta utblandningen.

6.C:a 12 ml (6%) av den utspädda ymphonungen hälles i provet UNDER SAMTIDIG OMRÖRNING. Omrörningen fortsätter någon minut tills blandningen ser jämn och slät ut.

Det väsentliga är att ymphonungen omedelbart utröres annars blir denna förstörd.

Honungens lagring och kristallisation:

7.Provet ställs nu att kristallisera vid 5-15 grader.

Det är inte någon större brådska att kyla honungen men inom några dagar bör den ha kylts ner. Vid högre temp än 15 grader blir honungen grovkornigare. Vid lägre temp än 5 grader kristalliserar honungen väldigt långsamt. En lämplig temp är 10-12 grader. Inom några dagar har honungen stelnat och efter ytterligare någon vecka är den hård. Efter c:a 3 veckor när provet kristalliserat färdigt är honungen mycket hård och finkorning.

Tappning på burk:

8.Ställ provet i 30 grader under 1 dygn.
9.Rör honungen så den blir jämn och flytande.

10.Häll över honungen i en ren burk och ställ den att kristallisera vid 5-10 grader under c:a 2 veckor.

Du har nu använt Ekobi-metoden i ett försök. Din honung har blivit finkornig, mjuk och bredbar. Fastheten kan variera något mellan olika honungstyper.


Användning i full skala:

Vid tillämpning av metoden i full skala går det till på samma sätt. Man planerar och bereder ymphonung i lagom tid före slungning och och sedan ympningen är utförd kan man ta ledigt och behöver inte tänka på någon rörning. En kraftig borrmaskin på c:a 300v/min är bra att använda vid ympberedningen och vid själva ympningen. För att inte överbelasta motorn använder man en spiral med liten diameter.

Det går åt 3% ymphonung.

Honung Ymp
50 kg 1,5 kg
100 kg 3 kg
500 kg 15 kg
1000 kg 30 kg


Lycka till!
Torgny Berlund


Här vill jag bara tillägga att det går utmärkt att direkttappa i burk om man har lite honung och hinner med.
Det är bara att vänta några dagar innan man tappar upp på burk så honungen hinner kristallisera lite och inte blir så hård i burken.
C:a 2 dagar rekomenderar dom som använder metoden här i mälardalen.

P-O


Menu